Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Λαογραφικό Μουσείο του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου “Ν. Δημητρίου” διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Κάθε χρονιά επιλέγεται ένα διαφορετικό θέμα από τις συλλογές του Μουσείου, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και ηλικιακές ιδιαιτερότητες των μαθητών με στόχο την ουσιαστική γνωριμία τους με το παρελθόν του τόπου και ιδιαίτερα με τα παραδοσιακά επαγγέλματα.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 προγραμματίζεται να υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί θησαυροί… στην αναζήτηση ναυτικών θησαυρών». Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές μέσα από το γνωστό παιχνίδι να έρθουν σε επαφή με την ναυπηγική παράδοση της Σάμου, να γνωρίσουν τα διαφορετικά είδη σκαφών αλλά και τον λαϊκό πολιτισμό των ναυτικών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας από 10-12 ετών (Δ-Στ Δημοτικού).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο κύκλος του ψωμιού» απευθύνεται σε μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου με γενικότερο σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να αντιληφθούν τη σπουδαία θέση που κατέχει το ψωμί στη διατροφή. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν ολόκληρη την εκπαιδευτική διαδικασία, από την σπορά μέχρι να φτάσει στο τραπέζι τους, συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη.

Αρχικά, οι μαθητές μυούνται στον κύκλο του ψωμιού μέσω της προβολής ντοκιμαντέρ και στην συνέχεια τους δίνεται η δυνατότητα να δουν από κοντά τα παραδοσιακά εργαλεία του οργώματος και του ζυμώματος, που εκτίθενται στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου. Στην συνέχεια οι μαθητές μεταφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου θα πλάσσουν τα δικά τους αρτοσκευάσματα, τα οποία στη συνέχεια θα ψήσουν στο ξυλόφουρνο.

CAM00363_800x600

CAM00368_800x600

DSC_0036_800x536

DSC_0041_800x536
CAM00398_800x600

DSC_0042

DSC_0046

CAM00403

DSC_0015

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Παραδοσιακή Αγγειοπλαστική στη Σάμο» απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού. Στόχος του είναι να έλθουν σε επαφή οι μαθητές με παραδοσιακά επαγγέλματα που χάνονται, να γνωρίσουν τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευή τους και να αλληλεπιδράσουν με πρωτόγνωρα γι αυτά υλικά.

Στους μαθητές παρουσιάζεται ολόκληρη η διαδικασία κατασκευής των αγγείων μέσω προβολής power point και στην συνέχεια ξεναγούνται στο παραδοσιακό εργαστήριο αγγειοπλαστικής, όπου εκεί τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν τον ποδοκίνητο τροχό. Στο τέλος οι μαθητές μεταφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου θα φτιάξουν τα δικά τους πήλινα αγγεία.

DSC00049

DSC00048

DSC00003

DSC00007

DSC00011

DSC00015

Στις 18 Μαΐου του 2007, το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου» συμμετείχε στον εορτασμό της «Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2007» με την εκπαιδευτική δραστηριότητα «Αγώνας Γνώσεων».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές ηλικίας 12 με 15 ετών, που χωρισμένοι σε ομάδες και με την καθοδήγηση εκπαιδευτικού φυλλαδίου αναζητούν στις προθήκες και στα εξωτερικά εργαστήρια του Λαογραφικού Μουσείου απαντήσεις πάνω στα παραδοσιακά επαγγέλματα της προπολεμικής Σάμου.

Στις 18 Μαΐου του 2006, το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου» συμμετείχε στον εορτασμό της «Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2006» με την εκπαιδευτική δραστηριότητα «Τα μουσεία, οι συλλογές και η αθέατη πλευρά τους».

Η εκδήλωση απευθύνονταν σε μαθητές ηλικίας 12 με 15 ετών και σκοπό της ήταν να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σχετικά με τα μουσεία και να προβάλει τόσο τις συλλογές όσο και την αθέατη πλευρά των μουσείων, δηλαδή τα εργαστήρια συντήρησης τους.

Τα έτη 2003-2004 το Λαογραφικό Μουσείο του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου» πραγματοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι σταμνάδες της Σάμου», που απευθύνονταν σε μαθητές Δ, Ε & Στ τάξης.

Οι μαθητές με την προβολή διαφανειών και ασπρόμαυρων φωτογραφιών κατανοούν τους λόγους της ίδρυσης πληθώρας εργαστηρίων αγγειοπλαστικής στην προπολεμική Σάμο και την σημαντική συμβολή της κατασκευής των κεραμικών σκευών στην τοπική οικονομία. Οι μαθητές μεταφέρονται στον χώρο του κεραμικού εργαστηρίου, παρατηρούν την χρήση του ποδοκίνητου τροχού και ακολουθεί συζήτηση για την ποικιλία, την χρηστικότητα και την διακόσμιση των πήλινων σκευών την εποχή εκείνη. Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές χρησιμοποιώντας την τεχνική του «μακαρονιού», κατασκευάζουν τις δικιές τους δημιουργίες εμπνευσμένοι από την κεραμική του παρελθόντος.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 011_r1

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 010

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 008

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 013_r1

Καπνό 3 005

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 003

Τα έτη 2002-2003 το Λαογραφικό Μουσείο του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου» πραγματοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Μονοκάμαρο του Κωνσταντή», που απευθύνονταν σε μαθητές Δ, Ε & Στ τάξης.

Στόχοι του προγράμματος ήταν: να εξεταστεί ο καθημερινός τρόπος ζωής των κατοίκων της προπολεμικής Σάμου, να γίνει κατανοητός ο ρόλος του κάθε μέλους της οικογένειας την εποχή εκείνη και να αναζητηθούν ομοιότητες και διαφορές της καθημερινής ζωής του τότε με το σήμερα. Ακόμη, να διδαχτεί η χρησιμότητα και η χρηστικότητα του Μονοκάμαρου σπιτιού και να εξοικειωθούν οι μαθητές με την Σαμιακή διάλεκτο και την τοπική ορολογία.

Οι μαθητές συγκεντρώνονται στον χώρο της έκθεσης που βρίσκεται το «Μονοκάμαρο» σπίτι και με την καθοδήγηση της μουσειοπαιδαγωγού συζητούν για τα καθημερινά χρηστικά αντικείμενα που συμπεριλάμβανε ένα σπίτι της προπολεμικής Σάμου, τους χώρους που διέθετε ένα Μονοκάμαρο σπίτι, την λειτουργικότητα τους και τον καθημερινό τρόπο ζωής των ανθρώπων εκείνης της εποχής.

DSC_0115

DSC_0118

DSC_0129