Ιστορικό

Ένας από τους πρώτους και ουσιαστικούς στόχους του Ιδρύματος ήταν η ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου, στόχος ο οποίος επιτεύχθηκε και το μουσείο λειτουργεί από το Μάιο του 1997. Το Λαογραφικό Μουσείο Σάμου ιδρύθηκε για να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της καθημερινής ζωής στο νησί ως το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο.

Η Σάμος, αγροτική περιοχή του ευρύτερου μικρασιατικού χώρου, στήριξε την ανάπτυξή της κυρίως στην καλλιέργεια της γης. Το χωριό ήταν το κέντρο της ζωής στην παραδοσιακή κοινωνία. Το σπίτι στο χωριό δε χρειαζόταν ιδιαίτερες ανέσεις. Ήταν μονοκάμαρο και χρησίμευε μόνο για τον ύπνο και το φαγητό και ήταν αρκετό για τις στοιχειώδεις απαιτήσεις της εποχής.

Στην προσπάθεια εξοικείωσης του επισκέπτη μ’ αυτό τον τρόπο ζωής, δημιουργήθηκαν προθήκες και εργαστήρια όπου ξαναζωντανεύουν εικόνες από το παρελθόν.

Τα γεωργικά εργαλεία κατέχουν κεντρική θέση στο Μουσείο. Συνοδεύουν το γεωργό σε κάθε καλλιεργητική του δραστηριότητα κι αλλάζουν ανάλογα με το προϊόν, τις συνθήκες και τις εποχές.

Σε ειδική προθήκη, ο επισκέπτης γνωρίζει τον κύκλο του ψωμιού, τα σχήματα που παίρνει ανάλογα με τις ανάγκες και το συμβολικό χαρακτήρα που του αποδίδουν οι χωρικοί.

Στο Μουσείο υπάρχουν επίσης τα σύνεργα του τσοπάνη, που απεικονίζουν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τυριού, ειδικές προθήκες για τον ψαρά, τον τσαγκάρη, τον καλαθοποιό, και το μελισσοκόμο. Στον ίδιο χώρο, θα συναντήσει κανείς κι ένα κουρείο από την εποχή της ηγεμονίας της Σάμου.

Δείγματα της αστικής ζωής του νησιού, εργόχειρα, ενδυμασίες, υφαντικά και διάφορα αντικείμενα του παλιού αστικού σπιτιού είναι εκτεθειμένα σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.

Στον υπαίθριο χώρο του Mουσείου έχουν διαμορφωθεί με χωριστή φροντίδα αντίγραφα εργαστηρίων με αυθεντικά εργαλεία από τα επαγγέλματα του παραδοσιακού χωριού. Ο επισκέπτης θα συναντήσει το παλιό σιδεράδικο, το αγγειοπλαστείο με τον τροχό και τις στάμνες έτοιμες για ψήσιμο στο καμίνι, το εργαστήρι του σακοποιού, το ξυλουργείο, το βαρελάδικο, τους χώρους επεξεργασίας του καπνού και των σταφυλιών με το πατητήρι και τον αποστακτήρα που δεν έλειπαν από κανένα παραδοσιακό νοικοκυριό και βέβαια το κατώι.

Το Μουσείο είναι ενταγμένο στις εγκαταστάσεις της ιδρύτριας εταιρείας, μέσα στο παραδοσιακό χωριό που κατασκευάστηκε και είναι στηριγμένο στην αρχιτεκτονική της Σάμου. Στον ίδιο χώρο θα συναντήσει κανείς το παλιό πλυσταριό, τα πηγάδια, το μαγγανοπήγαδο και τους σπιτικούς χωριάτικους φούρνους.

Το Μουσείο έχει οργανωθεί με μουσειολογικά και επιστημονικά κριτήρια και στηρίζεται στο επτάτομο έργο του λαογράφου Νικολάου Δημητρίου. Είναι ένας ζωντανός παιδευτικός θεσμός για το νησί μας στον οποίο εφαρμόζονται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, ενώ κατά διαστήματα γίνονται εκδηλώσεις αναβίωσης παραδοσιακών εθίμων. Τα εργαστήρια του Mουσείου συχνά λειτουργούν με παλιούς τεχνίτες, ώστε να υπάρχει άμεση επαφή του κοινού με τα εκτιθέμενα και τη χρήση τους.

Δ/νση: Ξενοδοχείο Doryssa Bay, Λαογραφικό Μουσείο, Πυθαγόρειο Σάμου, 83103
Ώρες Λειτουργίας: 10.00 – 13.30 (Θερινό),Μετά από συνεννόηση (Χειμερινό)
Τηλ.: (02730)88383, (02730)62286