Ποιοι είμαστε

Το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου», ξεκίνησε επίσημα την λειτουργία του τον Αύγουστο του 1993. Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και συστήθηκε από την Ξενοδοχειακή και Τουριστική Αιγαίου Α.Ε. (Ξενοδοχείο Doryssa seaside resort)

 Η σκέψη για την δημιουργία ανήκει στους αδερφούς Αλκιβιάδη και Τηλαύγη Δημητρίου, οι οποίοι επηρεασμένοι από τον πατέρα τους, Νικόλαο, θέλησαν να τονώσουν την πνευματική ζωή της νήσου.

Το όνομά του Ιδρύματος αποτελεί απόδοση τιμής στον αείμνηστο δάσκαλο Νικόλαο Δημητρίου, που το έργο του, ανεκτίμητη προσφορά στη Λαογραφία και την πνευματική πορεία του νησιού, βραβεύτηκε επανειλημμένα από την Ακαδημία Αθηνών.

Κεντρικός άξονας των δραστηριοτήτων την περίοδο ίδρυσης του ήταν η πολιτιστική αναβάθμιση του νησιού με την διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέατρο, την μουσική, τον κινηματογράφο και τα εικαστικά Εκδηλώσεις που απουσίαζαν σχεδόν ολοκληρωτικά από το νησί την δεκαετία του ’90. Το ίδρυμα Δημητρίου ανέλαβε να καλύψει το κενό αυτό παρουσιάζοντας καλλιτεχνικά σχήματα υψηλού επιπέδου ενώ ταυτοχρόνως προσπάθησε να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και προβολή του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού. Στα 20 χρόνια λειτουργίας του έχει παρουσιάσει ρεσιτάλ κλασικής μουσικής, συναυλίες νέων καλλιτεχνών και σχημάτων, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις – Σαμίων κυρίως δημιουργών και καλλιτεχνών- φιλολογικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Παράλληλα, ανέπτυξε δράσεις με στόχο την μελέτη και ανάδειξη της ιστορίας, της λαογραφίας, της αρχαιολογίας, του φυσικού πλούτου και διαφόρων άλλων θεμάτων που σχετίζονται με το νησί. Για το λόγο αυτό προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στην έκδοση του επιστημονικού περιοδικού: «Σαμιακές μελέτες», όπου δημοσιεύονται άρθρα ερευνητών. Επίσης χρηματοδοτεί την έρευνα αρκετών ειδικών μελετών για το νησί και τη δημοσίευσή τους, προσμετρώντας μέχρι σήμερα στο βιογραφικό του 40 εκδόσεις.

Τις προσπάθειές αυτές πλαισιώνουν αρκετοί φίλοι, συνεργάτες, επιστήμονες, και τη στηρίζει έμπρακτα η σαμιακή κοινωνία με τη δυναμική της παρουσία σε όλο το φάσμα των εκδηλώσεων του.